Play Video

Delta Dunării și caracteristicile sale

Delta Dunarii

Întinderea mare de apă, cam cât vezi cu ochii și micile sale bucurii te va face să-ți dai seama rapid că vei păși pe unul dintre tărâmele magice ale țării noastre. De altfel cunoscută ca fiind unul dintre cele mai noi pământuri românești, Delta te invită să-i descoperi frumusețea și miile de secrete care se ascund de ochii curioșilor.

Diversitatea faunei și bogăția acesteia face din Delta Dunării să reprezinte raiul pe pământ al peștilor și al păsărilor. Cu toate astea este cunoscut faptul că aici în Delta Dunării poposesc păsări migratoare, atât cele din regiunea tropicală, cât și păsările migratoare din regiunea artică. Și pentru că este mult mai ușor de imaginat o suprafață când avem cifre, doar gândiți-vă că suprafața Deltei Dunării este de circa 4180 km2.

Însă suprafața acesteia se extinde prin prizma complexului lagunar Razim-Sinoie, dar și a limanului Dunării, astfel încât suprafața Deltei să ajungă la aproximativ 5800 km2. Ba mai mult decât atât, Delta Dunării este considerată de specialiști cea de-a doua Deltă din Europa, după cea realizată de fluviul Volga.

O altă caracteristică importantă pentru români a Deltei Dunării este legată de suprafața concentrată pe teritoriul României și anume 82% din Delta Dunării se află pe pământ românesc. Și cum era de așteptat Delta ne oferă 3 tipuri de zone diferite, care mai de care mai specială și esențială în felul său. Printre cele 3 tipuri de zone amintim de zonele economice (zone foarte importante pentru locuitorii din această regiune) ce se găsesc pe o suprafață de 3060 km2, așa numitele zone tampon care au parte de o suprafață de circa 2233 km2 și în cele din urmă cea mai importantă zonă, zona de arii protejate.

Cele 18 arii protejate de lege au parte de o suprafață de aproximativ 506 km2, suprafață de care oamenii ar trebui să țină cont și să aibă grijă să nu distrugă acest univers magic. De asemenea nu trebuie să uităm nici de numărul lacurilor formate în Delta Dunării, având în vedere că sunt circa 479 de lacuri care ocupă ceva mai mult de 7,8% din suprafața Deltei.

La capitolul faună și floră, Delta este unul dintre cele mai exotice tărâmuri și asta pentru că aici veți descopri mai mult de 44 specii de mamifere, peste 320 de specii de păsări și 10 specii de amfibieni, dar și 1830 de specii de copaci și plante, circa 2440 specii de insecte, 11 specii de reptile, dar și 91 de specii de moluște.

Cât despre pești trebuie să știți că aici în Deltă veți găsi aproximativ 133 de specii de pești, iar aceștia reprezintă cea mai importantă sursă de hrană pentru mamiferele și păsările care trăiesc aici. Dar asta nu este tot, căci vă invităm pe voi să descoperiți în Delta Dunării toate acele lucruri nespuse și care odată cu trecerea anilor s-au transformat în adevărate legende.